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PIMENTA ROSA

Informações

  • Nome popular: Pimenta Rosa
  • Nome científico: Schinus terebinthifolius Raddi
  • Aroma: Schinus terebinthifolius, também conhecida como pimenta rosa, possui um aroma característico e marcante, descrito como picante e levemente adocicado.
  • Estudos com propriedades confirmadas: 15

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Propriedades

A seguir, você encontra a lista de propriedades e funções do óleo essencial de pimenta rosa, que foram comprovadas por estudos científicos. Para obter mais informações sobre cada propriedade, clique em seu nome. Por favor, tenha em mente que os resultados apresentados podem incluir não somente o uso humano, mas também veterinário, ambiental e de análise bioquímica.

Durante as nossas consultas agregamos principalmente dois tipos de estudos: randomizados controlados e revisões sistemáticas. No entanto, é provável que você encontre outros tipos de estudos nesta lista devido ao processo de classificação, conforme as orientações de uso da base de conhecimento.

Antibacterial activity, chemical composition, and cytotoxicity of leaf's essential oil from Brazilian pepper tree (Schinus terebinthifolius, Raddi)


Autores: Silva, A. B; Silva, T; Franco, E. S; Rabelo, S. A; Lima, E. R; Mota, R. A; Câmara, C. A. G. da; Pontes-Filho, N. T; Lima-Filho, J. V | Ano: 2010 | Database: LILACS

Resumo: The antibacterial potential of leaf's essential oil (EO) from Brazilian pepper tree (Schinus terebinthifolius Raddi) against staphylococcal isolates from dogs with otitis externa was evaluated. The minimum inhibitory concentration of EO ranged from 78.1 to 1,250 fg/mL. The oil was analyzed by GC and GC/MS and cytotoxicity tests were carried out with laboratory animals.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Chemical composition of essential oil from ripe fruit of Schinus terebinthifolius Raddi and evaluation of its activity against wild strains of hospital origin


Autores: Cole, E.R.; Santos, R.B. dos; Lacerda Júnior, V.; Martins, J.D.L.; Greco, S.J.; Cunha Neto, A. | Ano: 2014 | Database: LILACS

Resumo: The essential oil (EO) composition of ripe fruit of S. terebinthifolius Raddi was analyzed by GC-MS. The oil extraction yielded 6.54 ± 1.06% (w/w). Seventeen compounds were identified, accounting for 91.15% of the total oil, where monoterpenes constituted the main chemical class (85.81%), followed by sesquiterpenes (5.34%). The major monoterpene identified was δ-3-carene (30.37%), followed by limonene (17.44%), α-phellandrene (12.60%) and α-pinene (12.59%). Trans-caryophyllene (1.77%) was the major sesquiterpene identified. The antibacterial activity of the essential oil was evaluated against wild strains of hospital origin (Escherichia coli, Pseudomonas sp., Klebsiella oxytoca, Corynebacterium sp., Staphylococcus aureus, Enterobacter sp., Enterobacter agglomerans, Bacillus sp., Nocardia sp. and Streptococcus group D). The essential oil of the ripe fruit of S. terebinthifolius Raddi has shown to be active against all tested wild strains, with minimum inhibitory concentration ranging from 3.55 μg/mL to 56.86 μg/mL. However, it has revealed some differences in susceptibility: the general, Gram-positive species showed greater sensitivity to the action of EO, which is probably due to the lower structural complexity of their cell walls.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Avaliação da atividade antibacteriana in vitro da aroeira (SCHINUS TEREBINTHIFOLIUS) e da canela (CINNAMOMUM ZEYLANICUM) frente a linhagens gram positivas e gram negativas/ Antibacterial activity “in vitro” of mastic (Schinus terebinthifolius) and cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) strains against Gram positive and Gram negative


Autores: Greatti, Vanessa Raquel; Neves, Fernando Tozze Alves; Coral, Dorival José; Weckwerth, Paulo Henrique | Ano: 2014 | Database: LILACS

Resumo: Devido ao número crescente de resistência bacteriana às múltiplas drogas antimicrobianas, há uma busca incessante por novas estratégias terapêuticas, e as plantas medicinais representam uma importante fonte para obtenção de novas substâncias. A atividade antimicrobiana de extratos e óleos essenciais de plantas medicinais tem sido comprovada em diversos estudos realizados em países com flora diversificada. Objetivo: avaliar a atividade antibacteriana dos extratos hidroalcoólicos das folhas e casca da aroeira, do óleo essencial obtido do fruto da árvore, conhecido como pimenta-rosa, do extrato e do óleo essencial de canela e avaliar o potencial sinérgico entre os óleos essenciais sobre linhagens ATCC de Enterococcus faecalis (29212), Pseudomonas aeruginosa (27853), Staphylococcus aureus (25923), Escherichia coli (ATCC 25922). Método: O teste de susceptibilidade bacteriana foi realizado pelo método da difusão sobre ágar Mueller-Hinton utilizando discos de papel impregnado com as substâncias em teste. Resultados: Para a E. coli, o extrato das folhas da aroeira e o óleo essencial dos frutos da árvore apresentaram atividade antibacteriana. Todas as linhagens em teste foram sensíveis ao óleo essencial de canela. Observou-se baixo potencial sinérgico entre os óleos essenciais frente à linhagem de S. aureus. Conclusão: O óleo essencial de canela apresenta atividade antibacteriana frente a linhagens Gram positivas e Gram negativas. Houve sinergismo entre os óleos essenciais frente a linhagem S. aureus. Os extratos hidroalcoólicos da casca da aroeira e de canela não apresentaram atividade antibacteriana. Futuras pesquisas devem ser realizadas para definição da melhor concentração e melhor solução extratora para as cascas da aroeira e de canela...

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Atividade in vitro de óleos essenciais de cinnamomum cassia (l.) J. Presl, myristica fragrans houtt, schinus terebinthifolius raddi, zingiber officinale roscoe, sobre candida albicans/ In vitro activity of essential oils from cinnamomum cassia (l.) J. Presl, myristica fragrans houtt, schinus terebinthifolius raddi, zingiber officinale roscoe, on candida albicans


Autores: Guilherme, Marcos Paulo | Ano: 2021 | Database: LILACS

Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar a atividade antifúngica dos óleos essenciais de Cinnamomum cassia (L.) J.Presl, Myristica fragrans Houtt, Schinus terebinthifolius Raddi, Zingiber officinale Roscoe bem como o composto químico majoritário do óleo essencial com a menor concentração fungicida mínima sobre 16 isolados biológicos de Candida albicans. Determinar as concentrações fungicidas mínimas, o efeito dos óleos e do composto químico majoritário, em doses subinibitórias sobre a formação de tubo germinativo, clamidoconídeo e a produção de franjas, nos isolados de C. albicans, antes e após contato com os diferentes óleos essenciais e composto químico majoritário. Os quatro óleos essenciais apresentaram atividade inibitória sobre C. albicans. C. cassia (L.) J.Presl CFM 50 3,23 µg/mL e CFM 90 51,68 µg/mL ,M. fragrans Houtt CFM 50 21,437 µg/mL e CFM 90 171.500 µg/mL, S. terebinthifolius Raddi CFM 50 42.600 µg/mL e CFM 90 85.200µg/mL, Z. officinale Roscoe CFM 50 171.200µg/mL e CFM 90 resistente até a concentração de 171.200 µg/mL, sendo o óleo essencial de C. cassia (L.) J.Presl o que apresentou a menor concentração fungicida sobre os isolados de C. albicans. Nas doses subinibitórias os óleos essenciais de C. cassia (L.) J.Presl (canela), M. fragans Houtt (noz moscada), S. terebinthifolius Raddi (pimenta rosa), Z. officinale Roscoe (gengibre) não inibiram em todos os isolados a formação de tubo germinativo e clamidoconídeo, mas alteraram a produção de franjas. O composto químico majoritário aldeído cinâmico do óleo essencial de C. cassia (L.) J.Presl com CFM 50 26,64µg/mL e CFM 90 213,18 µg/mL, apresentou atividade fungicida sobre os isolados de C. albicans, mas pouca atividade inibitória na formação de tubo germinativo, clamidoconídeo e produção de franja. O óleo essencial de C. cassia (L.) J.Presl (canela), apresentou as melhores concentrações fungicidas mínimas e inibição da formação de tubo germinativo em relação ao composto químico majoritário aldeído cinâmico.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Antimicrobial activity and chemical constituents of essential oils and oleoresins extracted from eight pepper species/ Atividade antimicrobiana e constituintes químicos dos óleos essenciais e oleoresinas extraídas


Autores: Martinelli, Laira; Rosa, Jessica Miranda; Ferreira, Carolina dos Santos Bragine; Nascimento, Gustavo Marcelo da Luz; Freitas, Mateus Silveira; Pizato, Luiz Carlos; Santos, Wanderson de Oliveira; Pires, Ricardo Francisco; Okura, Mônica Hitomi; Malpass, Geoffroy Roger Pointer; Granato, Ana Claudia | Ano: 2017 | Database: LILACS

Resumo: ABSTRACT: Essential oils are the most important compounds produced during secondary metabolism in aromatic plants. Essential oils are volatile, have characteristic odor and are used as defensive agents by plants. In pepper, it is possible to say that essential oils are the “flavor fingerprint” of each species. In the present article, eight species of pepper were studied in order to extract their essential oils and oleoresins, test their antibacterial and antifungal activities and also to identify the compounds present in the most bioactive samples. Results demonstrated that two essential oils [Pimenta dioica (L.) Merr. and Schinus terebinthifolius] and three oleoresins (Schinus terebinthifolius and Piper nigrum white and black) recorded significant antimicrobial activity. These active essential oils and oleoresins are interesting for use in biotechnological processes employed in food, pharmaceutical and other industries.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Atividade antimicrobiana de plantas medicinais indicadas para uso no Sistema Único de Saúde/ Actividad antimicrobiana de las plantas medicinales para su uso en el Sistema Único de Salud/ Antimicrobial activity of medicinal plants for their potential use in the Brazilian Unified Health System


Autores: Feitosa Alves, Vanessa; Dantas Figueiredo, Rebeca; Wanderley Cavalcanti, Yuri; Nascimento Padilha, Wilton Wilney | Ano: 2019 | Database: LILACS

Resumo: RESUMO Introdução: No Brasil, uma lista contendo 71 ervas medicinais foi divulgada pelo Ministério da Saúde com intuito de conduzir pesquisas e desenvolvimento de fitoterápicos para uso no Sistema Único de Saúde. Objetivo: Avaliar in vitro a atividade antimicrobiana de extratos de ervas medicinais sugeridos pelo Ministério da Saúde para utilização no Sistema Único de Saúde frente a bactérias orais. Métodos: Os extratos vegetais selecionados estavam na forma de óleo essencial (Eucalyptus globulus, Mentha piperita e Schinus terebinthifolius) ou tintura (Erythrina mulungu, Casearia sylvestris e Maytenus ilicifolia) e foram avaliados sobre Streptococcus mutans (ATCC 25175), S. oralis (ATCC 10557) e S. salivarius (ATCC 7073). Realizou-se o teste de difusão em ágar com confecção de poços e adição de 50 µL dos extratos. Após 48 h em estufa bacteriológica, os halos de inibição foram medidos através de paquímetro. Para determinação da concentração inibitória mínima e da concentração bactericida mínima, realizou-se a técnica de microdiluição em microplacas e de esgotamento, respectivamente. A concentração inibitória mínima correspondeu a menor diluição na qual se verificou ausência de crescimento bacteriano visível. O controle positivo utilizado foi Clorexidina 0,12 porcento. Todos os testes foram realizados em triplicata e analisados descritivamente. Resultados: O extrato de Maytenus ilicifolia apresentou halos de inibição discretamente maiores aos demais produtos. Erythrina mulungu apresentou a menor da concentração inibitória mínima frente S. mutans (2,81 mg/mL) entre as tinturas e Mentha piperita (9,00), entre os óleos essenciais. Erythrina mulungu e Mentha piperita foram os únicos extratos que apresentaram concentração bactericida mínima frente às cepas utilizadas. Conclusão: Os extratos vegetais apresentaram atividade antimicrobiana frente a microrganismos orais destacando Mentha piperita e Erythrina mulungu(AU)

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Mast cell concentration and skin wound contraction in rats treated with Brazilian pepper essential oil (Schinus terebinthifolius Raddi)


Autores: Estevão, Lígia Reis Moura; Medeiros, Juliana Pinto de; Simões, Ricardo Santos; Arantes, Rosa Maria Esteves; Rachid, Milene Alvarenga; Silva, Regildo Márcio Gonçalves da; Mendonça, Fábio de Souza; Evêncio-Neto, Joaquim | Ano: 2015 | Database: LILACS

Resumo: PURPOSE: To evaluate wound contraction and the concentration of mast cells in skin wounds treated with 5% BPT essential oil-based ointment in rats. METHODS: Twenty rats, male, of adult age, were submitted to skin surgery on the right (RA) and left antimeres (LA) of the thoracic region. They were divided into two groups: control (RA - wounds receiving daily topical application of vaseline and lanolin) and treated (LA - wounds treated daily with the topical ointment). The skin region with wounds were collected at days 4, 7, 14 and 21 after surgery. Those were fixed in 10% formaldehyde and later processed for paraffin embedding. Sections were obtained and stained by H.E for histopathology analysis. The degree of epithelial contraction was measured and mast cell concentration were also evaluated. RESULTS: The treated group showed higher mast cell concentrations (p<0.05) associated with increased contraction at day 7 and 14 respectively. CONCLUSION: Ointment containing 5% Brazilian pepper tree oil increases mast cell concentration and promotes skin wound contraction in rats. .

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Estudo comparativo dos frutos de pink pepper"(Schinus Terebinthifolius Raddi)and Black Pepper (Piper nigrum L.) Fruit/ Comparative study of Pink Pepper (Schinus Terebinthifolius Raddi) and Black Pepper (Piper nigrum L.) Fruit"


Autores: Rodrigues, Rosa Fátima de; Oliveira, Fernando de; Kato, Edna Tomiko M; Machado, Maria Iracema L; Craveiro, Afrânio A | Ano: 1998 | Database: LILACS

Resumo: Características morfológicas e anatômicas dos frutos de Schinus terebinfolius Raddi e Pipper nigrum L. säo descritas e analisadas comparativamente para estabelecer semelhanças e diferenças entre as duas espécies. Na aroeira mansa - Schinus terebinthifolius Raddi, säo elementos característicos em relaçäo à pimenta-do-reino - Pipper nigrum L. a presença de epicardo de coloraçäo arroxeadaprovido de células poligonais e contendo raros pêlos tectores com uma a três células, dispostos em uma única série; o mesocarpo contento grandes ductos resiníferos e o endocarpo soldado ao tegumento da semente, formando o caroço constituído por duas ou três camadas de esclerócitos. Uma dessas camadas possui células longas e dispostas em paliçadas e a outra contém células colunares. Entre os componentes do óleo essencial do fruto da aroeira temos: a pineno(26,28 por cento), ß pineno(6,61 por cento) e a limoneno, (5,36 por cento). O felandreno e cadineno, presentes em maior concentraçäo na pimenta-do-reino, ocorrem em concentraçäo reduzida na aroeira.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Influence of poultry litter and plant density on the production and chemical composition of the essential oil of Schinus terebinthifolius Raddi fruits/ Influência da cama-de-frango e densidade de plantas na produção e composição química do óleo essencial de frutos de Schinus terebinthifolius Raddi


Autores: Tabaldi, L.A.; Vieira, M.C.; Zárate, N.A.H.; Formagio, A.S.N.; Pilecco, M.; Silva, L.R.; Santos, K.P. | Ano: 2014 | Database: LILACS

Resumo: The aim of this study was to evaluate the production and chemical composition of the essential oil of Brazilian pepper fruits grown in single and double rows using different doses of semi decomposed poultry litter in two evaluation times. The experiment was carried out at the Federal University of Grande Dourados, in the city of Dourados, state o- Mato Grosso do Sul, Brazil, from October 2009 to November 2010. Brazilian pepper plants were grown in single and double rows in soil with incorporated poultry litter at the doses of 0, 5, 10, 15 and 20 t ha-1. Treatments were arranged as a 2 x 5 factorial experiment in a randomized block design with four replications. Fruits were harvested 180 and 390 days after transplant (DAT). There was a significant interaction for fresh weight of fruits and weight of 50 fruits, being the values higher at 180 DAT in the double rows with increasing poultry litter doses. Fruits harvested 390 DAT showed higher diameter compared with those harvested 180 DAT. The number of fruits per bunch was significantly influenced by the doses of poultry litter, presenting a linear increase with increasing doses. The essential oil of the Brazilian pepper fruits obtained by hydrodistillation and analyzed by Gas chromatography - mass spectrometry exhibited predominance of monoterpenes, highlighting α-pinene (20.14%) as the major constituent. The chemical composition of the essential oil was not influenced by the number of plant rows in the plot or by the doses of poultry litter in any evaluation time. Therefore, the cultivation of Brazilian pepper plants is recommended in double rows, with 13.59 t ha-1 of incorporated poultry litter in the soi, and with harvest of 180 DAT for higher fruit production.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Downscaling of Industrial Turbo-Distillation to Laboratory Turbo-Clevenger for Extraction of Essential Oils. Application of Concepts of Green Analytical Chemistry.


Autores: Sandrine Périno, Zoubida Chemat-Djenni, Emmanuel Petitcolas, Christian Giniès, Farid Chemat | Ano: 2019 | Database: pubmed

Resumo: In the effort of innovation towards green analytical chemistry concepts and considering the six principles of green extraction, the industrial turbodistillation process was downscaled into a laboratory apparatus turbo-Clevenger (TC) for the extraction of essential oils. Turbodistillation is used as an industrial purpose for the extraction of essential oils from hard matrixes such as wood, barks, seeds. In this work, a TC and the conventional technique of hydrodistillation (HD, Clevenger apparatus) are used for the extraction of essential oils from three spices with hard structures (Illicium verum, Schinus terebinthifolius, and Cinnamomum cassia) and are compared. This study shows that the essential oils extracted by TC in 30 min were quantitatively (yield and kinetics profile) and qualitatively (aromatic profile) similar to those obtained using conventional hydrodistillation in 3 h. This process, which gave a reduced extraction time, was perfectly adapted to the extraction of hard matrixes.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Downscaling of Industrial Turbo-Distillation to Laboratory Turbo-Clevenger for Extraction of Essential Oils. Application of Concepts of Green Analytical Chemistry.


Autores: Sandrine Périno, Zoubida Chemat-Djenni, Emmanuel Petitcolas, Christian Giniès, Farid Chemat | Ano: 2019 | Database: pubmed

Resumo: In the effort of innovation towards green analytical chemistry concepts and considering the six principles of green extraction, the industrial turbodistillation process was downscaled into a laboratory apparatus turbo-Clevenger (TC) for the extraction of essential oils. Turbodistillation is used as an industrial purpose for the extraction of essential oils from hard matrixes such as wood, barks, seeds. In this work, a TC and the conventional technique of hydrodistillation (HD, Clevenger apparatus) are used for the extraction of essential oils from three spices with hard structures (Illicium verum, Schinus terebinthifolius, and Cinnamomum cassia) and are compared. This study shows that the essential oils extracted by TC in 30 min were quantitatively (yield and kinetics profile) and qualitatively (aromatic profile) similar to those obtained using conventional hydrodistillation in 3 h. This process, which gave a reduced extraction time, was perfectly adapted to the extraction of hard matrixes.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Atividade de óleos e extratos vegetais sobre germinação carpogênica e crescimento micelial de Sclerotinia sclerotiorum/ Activity of plant extracts on the carpogenic germination and mycelial growth of Sclerotinia sclerotiorum


Autores: Zanella, Cláudia de Souza; Gavassoni, Walber Luiz; Bacchi, Lilian Maria Arruda; Formagio, Anelise Samara Nazari | Ano: 2015 | Database: LILACS

Resumo: A germinação carpogênica e o crescimento micelial de Sclerotinia sclerotiorum foram avaliados sob extratos metanólicos de Annona cacans, A. coriacea, A. crassiflora, A. dioica, A. sylvatica, Geophila repens, Guettarda viburnoides, Palicourea crocea, Schinus terebinthifolius e Trichilia silvatica, e sob as frações hexânica, hidrometanólica, clorofórmica e acetato de etila de A. cacans e óleo essencial de S. terebinthifolius. A concentração utilizada foi de 1.000 ppm para os extratos e de 100 ppm para as frações. Os extratos vegetais e as frações foram incorporados em meio ágar-água, que foi vertido em caixas gerbox com 20 escleródios. O crescimento micelial foi avaliado em óleo essencial de S. terebinthifolius, nas concentrações de 0, 100 e 1.000 ppm, incorporado ao meio BDA (Batata-Dextrose-Ágar). A germinação carpogênica apresentou-se menor sob os extratos de G. repens, P. crocea e S. terebinthifolius e sob as frações acetato de etila e clorofórmica de A. cacans. O número de apotécios formados por gerbox foi menor com o extrato de A. cacans. O crescimento micelial apresentou 10% de inibição na maior concentração do óleo essencial de S. terebinthifolius.(AU)

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Composição química e atividade inseticida do óleo essencial de Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) sobre a broca-do-café (Hypothenemus hampei) Ferrari/ Chemical composition and insecticidal activity of the essential oil of Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) on coffee berry borer (Hypothenemus hampei) Ferrari


Autores: Santos, M.R.A.; Lima, R.A.; Silva, A.G; Lima, D.K.S.; Sallet, L.A.P.; Teixeira, C.A.D.; Facundo, V.A. | Ano: 2013 | Database: LILACS

Resumo: O óleo essencial das folhas de Schinus terebinthifolius foi obtido por hidrodestilação e analisado por CG-EM. O rendimento do óleo foi de 0,8%, sendo identificados 37 constituintes químicos. Os componentes principais foram germacreno D (25,0%), (E)-ß-cariofileno (17,5%) e δ -elemeno (10,5%). O óleo essencial foi diluído em acetona nas concentrações de 10-2 a 10-8 e aplicado aos insetos (Hypothenemus hampei) por aplicação tópica e exposição em superfície contaminada. As taxas de mortalidade foram avaliadas após 24 e 48 horas do início do experimento. A aplicação em superfície contaminada resultou em 25% de mortalidade no controle, enquanto nas diluições de 10-2 a 10-8 foram observados 100,0 a 30,0% de mortalidade. Na aplicação tópica, observou-se 27,5% de mortalidade no controle e 97,5 a 77,5% nas diluições de 10-2 a 10-8.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Schinus terebinthifolius essential oil and fractions in the control of Aedes aegypti/ Schinus terebinthifolius óleo essencial e frações no controle do Aedes aegypti


Autores: Bortolucci, Wanessa de Campos; Oliveira, Herika Line Marko de; Silva, Eloísa Schineider; Campo, Caio Franco de Araújo Almeida; Gonçalves, José Eduardo; Piau Junior, Ranulfo; Colauto, Nelson Barros; Linde, Giani Andrea; Gazim, Zilda Cristiani | Ano: 2019 | Database: LILACS

Resumo: Several technologies have been developed to controlAedes aegypti, mainly studies on isolated plant molecules. The Schinus terebinthifolius (Raddi) (Anacardiaceae), popularly known as pink pepper is a plant widely used in reforestation of degraded areas and its fruits are used as condiments. The objective of this work was to investigate the potential of essential oils (EOs) and fractions (FRs) obtained from fresh fruits and leaves of S. terebinthifolius. The EOs were obtained by hydrodistillation (2 hours), fractionated on a chromatographic column using as the stationary phase silica gel 60 (0.063-0.2mm), mobile phases: n-hexane, dichloromethane, ethyl acetate and methanol and chemically evaluated by gas chromatography coupled to mass spectrometer (GC/MS). EOs and FRs were tested against larvae of the third stage and pupae of Ae. aegypti by Immersion Test at concentrations ranging from 500.00 to 0.003 mg mL-1 (v/v). The hexane FRs obtained from fruits and leaves were the ones that showed the greatest activity on the larvae (LC99.9= 0.60 mg mL-1 and LC99.9 0.64 mg mL-1, respectively) and pupae (LC99,9 = 2.51 mg mL-1 and 2.61 mg mL-1, respectively). These results were confirmed by the anticholinesterase activity where the hexane (fruit and leaf) FRs presented the highest inhibitory potential on the acetylcholinesterase enzyme (0.156 mg mL-1 and 0.312 mg mL-1, respectively), suggesting the likely mechanism of action. The larvicidal potential can be explained by the presence of the major compounds bicyclogermacrene and germacrene D in the hexane FRs, indicating in this way that they may replace or even act in synergisms with conventional chemical larvicides. In this way the present study opens the field for new researches, aiming the development of products with the compounds bicyclogermacrene and germacrene D, as an alternative in the control of this culicide.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A


Dietary Brazilian red pepper essential oil on pork meat quality and lipid oxidation/ Óleo essencial de aroeira na qualidade da carne suína e oxidação lipídica


Autores: Gois, Franz Dias; Sbardella, Maicon; Lima, Cristiane Bovi de; Migotto, Dannielle Leonardi; Cairo, Pedro Leon Gomes; Garbossa, Cesar Augusto Pospissil; Racanicci, Aline Mondini Calil; Costa, Leandro Batista | Ano: 2017 | Database: LILACS

Resumo: ABSTRACT: The purpose of this study was to evaluate the effects of feeding pigs with diets containing increasing levels of Brazilian red pepper essential oil ( Schinus terebinthifolius Raddi) on the physical attributes, fatty acid profile and oxidative stability of precooked meat. Seventy-two weanling pigs (5.7±0.8kg) were allotted in a completely randomized block design experiment with four treatments, six replicates per treatment, and three animals per experimental unit (pen). Animals were fed with a basal diet supplemented with 0, 500, 1,000, or 1,500mg kg-1 Brazilian red pepper essential oil during the 35-d experimental period. At the end of the experiment, one animal per experimental unit (16.4±2.2kg) was slaughtered to sample Longissimus dorsi muscle for analysis. Dietary supplementation of Brazilian red pepper had no effect (P>0.05) on pork meat color, pH, cooking loss and shear force. Inclusion of essential oil in the diet provided a linear increase (P<0.05) of the saturated fatty acids content of L. dorsi, especially myristic (C14:0) and stearic (C18:0) fatty acids. Utilization of essential oil in pig diets reduced significantly the production of secondary lipid oxidation compounds measured as TBARS in raw pork meat (P<0.001) and immediately after cooking (P<0.001). However, during 8-d storage assay, the addition of essential oil in the diet did not protect pork meat lipids from oxidation. Therefore, Brazilian red pepper added to pig diets increased the saturated fatty acids content and reduced lipid oxidation in fresh meat and short-term heat treatment without affecting pork meat physical attributes.

Resultados: N/A

Conclusão: N/A




Tabela de propriedades

Óleo EssencialPropriedadeConfirmadoTítuloAutoresAnoDatabaseLink
Pimenta RosaAtividade antibacterianaSimAntibacterial activity, chemical composition, and cytotoxicity of leaf's essential oil from Brazilian pepper tree (Schinus terebinthifolius, Raddi)Silva, A. B; Silva, T; Franco, E. S; Rabelo, S. A; Lima, E. R; Mota, R. A; Câmara, C. A. G. da; Pontes-Filho, N. T; Lima-Filho, J. V2010LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000100023&lng=pt&nrm=iso&tlng=en
Pimenta RosaAtividade antibacteriana contra cepas selvagens de origem hospitalarSimChemical composition of essential oil from ripe fruit of Schinus terebinthifolius Raddi and evaluation of its activity against wild strains of hospital originCole, E.R.; Santos, R.B. dos; Lacerda Júnior, V.; Martins, J.D.L.; Greco, S.J.; Cunha Neto, A.2014LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000300009
Pimenta RosaAtividade antibacteriana contra linhagens Gram positivas e Gram negativasSimAvaliação da atividade antibacteriana in vitro da aroeira (SCHINUS TEREBINTHIFOLIUS) e da canela (CINNAMOMUM ZEYLANICUM) frente a linhagens gram positivas e gram negativas/ Antibacterial activity “in vitro” of mastic (Schinus terebinthifolius) and cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) strains against Gram positive and Gram negativeGreatti, Vanessa Raquel; Neves, Fernando Tozze Alves; Coral, Dorival José; Weckwerth, Paulo Henrique2014LILACShttp://www.usc.br/biblioteca/salusvita/salusvita_v33_n3_2014_art_05.pdf
Pimenta RosaAtividade antifúngica contra Candida albicansSimAtividade in vitro de óleos essenciais de cinnamomum cassia (l.) J. Presl, myristica fragrans houtt, schinus terebinthifolius raddi, zingiber officinale roscoe, sobre candida albicans/ In vitro activity of essential oils from cinnamomum cassia (l.) J. Presl, myristica fragrans houtt, schinus terebinthifolius raddi, zingiber officinale roscoe, on candida albicansGuilherme, Marcos Paulo2021LILACShttps://fi-admin.bvsalud.org/document/view/9gkwz
Pimenta RosaAtividade antimicrobianaSimAntimicrobial activity and chemical constituents of essential oils and oleoresins extracted from eight pepper species/ Atividade antimicrobiana e constituintes químicos dos óleos essenciais e oleoresinas extraídasMartinelli, Laira; Rosa, Jessica Miranda; Ferreira, Carolina dos Santos Bragine; Nascimento, Gustavo Marcelo da Luz; Freitas, Mateus Silveira; Pizato, Luiz Carlos; Santos, Wanderson de Oliveira; Pires, Ricardo Francisco; Okura, Mônica Hitomi; Malpass, Geoffroy Roger Pointer; Granato, Ana Claudia2017LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000500451
Pimenta RosaAtividade antimicrobiana contra Streptococcus mutans, S. oralis e S. salivariusSimAtividade antimicrobiana de plantas medicinais indicadas para uso no Sistema Único de Saúde/ Actividad antimicrobiana de las plantas medicinales para su uso en el Sistema Único de Salud/ Antimicrobial activity of medicinal plants for their potential use in the Brazilian Unified Health SystemFeitosa Alves, Vanessa; Dantas Figueiredo, Rebeca; Wanderley Cavalcanti, Yuri; Nascimento Padilha, Wilton Wilney2019LILACShttp://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072019000400001
Pimenta RosaAumento da concentração de mastócitos e contração de feridas na pele em ratosSimMast cell concentration and skin wound contraction in rats treated with Brazilian pepper essential oil (Schinus terebinthifolius Raddi)Estevão, Lígia Reis Moura; Medeiros, Juliana Pinto de; Simões, Ricardo Santos; Arantes, Rosa Maria Esteves; Rachid, Milene Alvarenga; Silva, Regildo Márcio Gonçalves da; Mendonça, Fábio de Souza; Evêncio-Neto, Joaquim2015LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-86502015000400289
Pimenta RosaComposição química comparativa dos óleos essenciaisSimEstudo comparativo dos frutos de pink pepper"(Schinus Terebinthifolius Raddi)and Black Pepper (Piper nigrum L.) Fruit/ Comparative study of Pink Pepper (Schinus Terebinthifolius Raddi) and Black Pepper (Piper nigrum L.) Fruit"Rodrigues, Rosa Fátima de; Oliveira, Fernando de; Kato, Edna Tomiko M; Machado, Maria Iracema L; Craveiro, Afrânio A1998LILACSN/A
Pimenta RosaComposição química do óleo essencialSimInfluence of poultry litter and plant density on the production and chemical composition of the essential oil of Schinus terebinthifolius Raddi fruits/ Influência da cama-de-frango e densidade de plantas na produção e composição química do óleo essencial de frutos de Schinus terebinthifolius RaddiTabaldi, L.A.; Vieira, M.C.; Zárate, N.A.H.; Formagio, A.S.N.; Pilecco, M.; Silva, L.R.; Santos, K.P.2014LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500013
Pimenta RosaExtração através de Turbo-ClevengerSimDownscaling of Industrial Turbo-Distillation to Laboratory Turbo-Clevenger for Extraction of Essential Oils. Application of Concepts of Green Analytical Chemistry.Sandrine Périno, Zoubida Chemat-Djenni, Emmanuel Petitcolas, Christian Giniès, Farid Chemat2019pubmedN/A
Pimenta RosaExtração de óleos essenciaisSimDownscaling of Industrial Turbo-Distillation to Laboratory Turbo-Clevenger for Extraction of Essential Oils. Application of Concepts of Green Analytical Chemistry.Sandrine Périno, Zoubida Chemat-Djenni, Emmanuel Petitcolas, Christian Giniès, Farid Chemat2019pubmedN/A
Pimenta RosaInibição do crescimento micelial de Sclerotinia sclerotiorumSimAtividade de óleos e extratos vegetais sobre germinação carpogênica e crescimento micelial de Sclerotinia sclerotiorum/ Activity of plant extracts on the carpogenic germination and mycelial growth of Sclerotinia sclerotiorumZanella, Cláudia de Souza; Gavassoni, Walber Luiz; Bacchi, Lilian Maria Arruda; Formagio, Anelise Samara Nazari2015LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1808-16572015000100201&lng=en&nrm=iso&tlng=pt
Pimenta RosaInseticida contra a broca-do-café (Hypothenemus hampei) FerrariSimComposição química e atividade inseticida do óleo essencial de Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) sobre a broca-do-café (Hypothenemus hampei) Ferrari/ Chemical composition and insecticidal activity of the essential oil of Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) on coffee berry borer (Hypothenemus hampei) FerrariSantos, M.R.A.; Lima, R.A.; Silva, A.G; Lima, D.K.S.; Sallet, L.A.P.; Teixeira, C.A.D.; Facundo, V.A.2013LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722013000500017
Pimenta RosaLarvicida e pupicida contra Aedes aegyptiSimSchinus terebinthifolius essential oil and fractions in the control of Aedes aegypti/ Schinus terebinthifolius óleo essencial e frações no controle do Aedes aegyptiBortolucci, Wanessa de Campos; Oliveira, Herika Line Marko de; Silva, Eloísa Schineider; Campo, Caio Franco de Araújo Almeida; Gonçalves, José Eduardo; Piau Junior, Ranulfo; Colauto, Nelson Barros; Linde, Giani Andrea; Gazim, Zilda Cristiani2019LILACShttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/41999/27083
Pimenta RosaRedução da oxidação lipídica em carne suínaSimDietary Brazilian red pepper essential oil on pork meat quality and lipid oxidation/ Óleo essencial de aroeira na qualidade da carne suína e oxidação lipídicaGois, Franz Dias; Sbardella, Maicon; Lima, Cristiane Bovi de; Migotto, Dannielle Leonardi; Cairo, Pedro Leon Gomes; Garbossa, Cesar Augusto Pospissil; Racanicci, Aline Mondini Calil; Costa, Leandro Batista2017LILACShttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000200751
Sumário